24 Nisan 2009 Cuma

KREM KARAMELLİ KEK

Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.

Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170°C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Karamel şekerlemelerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır. Krem karamel adıyla bilinen tatlı süt ve yumurtayla yapılan bir puding olup üzerine karamel sosu döküldüğü için bu adla tanınır.

Karamel ayrıca tatlı kapsamına girmeyen bir çok yiyecekte de az miktarda bulunur. Hayvansal ve bitkisel bir çok yiyeceklerde az miktarda da olsa şeker vardır. Yiyecekler az miktarda yağ kullanılarak kavruldukları takdirde yüzeylerindeki şekerler karamele dönüşürler. Bu yöntem yemeklerin lezzetini arttırmak için sıkça kullanılır. Örneğin soğanın yemeklere katılmadan önce kavrularak pembeleştirilmesi karamelleşmeye neden olur ve soğana lezzet kazandırır.

KAYNAK:VİKİPEDİ.


AdsızK

Çok sevdiğim karamel lezzeti ile ilgili kısa ansiklopedik bilgiden sonra ,iki sevilen lezzetin birleşimi krem karamel ve kakaolu kek tarifine geçmek istiyorum aynı anda pişirilen içinizde acaba bu kalıptan ne çıkıcak duygusunu yaşatan nefis bir tarif resimde görüldüğü üzere iki karışım pişerken birbirinden ayrılıyor ve kalıptan dağılmadan bu şekilde çıkıveriyor tabi o anda yüzünüzde bir gülümseme beliriyor belirsizlik bitmiş amaca ulaşılmış .Tarif için kaynağım PORTAKAL AĞACI.

KREM KARAMEL İÇİN

-Karamel hazırlamak için yarım su bardağından biraz fazla toz şeker.

-500gr süt

-3 yemek kaşığı şeker

-4 tane yumurta

-vanilya

-isteğe göre limon kabuğu rendesi

KEK İÇİN

-3 tane yumurta

-1,5 su bardağı un

-1 su bardağı şeker

-yarım su bardağı süt

-yarım su bardağı sıvı yağ

- 3 yemek kaşığı kakao

-1 paket kabartma tozu,vanilya

şekeri teflon tavada yakıp kek kalıbının içine döküyoruz önemli bir nokta kesinlikle kelepçeli kalıp kullanmıyoruz ve kalıbı yağlamıyoruz

krem karamelin malzemelerini çırpıyoruz yumurtaları tek tek ilave ederek çırpıp kalıptaki karamelin üzerine döküyoruz

kek malzemelerini yumurta ve şekeri iyice çırpıp süt ve sıvı yağı ilave ediyoruz un,kakao,kabartmatozu,vanilyayı ilave edip kek karışımını hazırlıyoruz ve kalıptaki krem karamelin üzerine ilave ediyoruz birbirine karışmış bir görüntüsü oluyor kalıbı içi sıcak su dolu bir başka tepsinin içine oturtup ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz bir gece buzdolabında beklettiğimiz keki kenarlarını bıçak yardımıyla açtırdıktan sonra 10 saniye kadar kalıbı sıcak suda bekletip servis tabağına ters çeviriyoruz .

-

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Canımmm ellerine sağlık kek harika sevgiler...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

çok güzel gerçekten tebrikler:)

pelince dedi ki...

Dilekcim nefis olmuş,ellerine sağlık...Ben de merak ediyorum lezzetini,cesaret edip denesem keşke....

Güzel bir hafta sonu diliyorum..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık hayatım nefis bir kek olmuş.

Sevgiler,
Evren

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

eline sağlık dilekciğim, bu yıl bir kaç kez yaptım, ilk yıllar çok hoşuma giderdi.
uzun zamandır yapmadım..
bir ara sıcaklar gelmeden yapmalı
afiyet olsun canım.

egeli dedi ki...

DAĞILIRMI DİYE BİR TÜRLÜ CESARET EDEMEMİŞTİM YAPMAYA BU KEKİ DİLEKCİM ,AMA SENİN TARAFINDAN TAM PUAN ALDIĞINA GÖRE KORKMADAN YAPABİLİRİM DEMEKTİR,ELİNE SAĞLIK ARKADAŞIM.

boncuk mutfakta dedi ki...

Canım eline sağlık.Bu güzel ,faydalı bilgi için de teşekkür ederim öptüm canım.

Pelin dedi ki...

Dilekçiğim,
Nefis görünüyor. Çok başarılı olmuş.Ben cesaret edemiyorum bu keki yapmaya.
Ellerine sağlık.
Sayfama bıraktığın güzel yorum için teşekkürler.
Sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Dilekciğim canevimden vurdun beni. Haftalardır çıktısını aldığım ve dolabın üzerine yapıştırdığım bir tarif bu. İki elim diyette de olsa deneyeceğim farz bana artık.

made in funda dedi ki...

KREM KARAMELLİ KEK TEK KELİME İLE SÜPER GÖRÜNÜYOR.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.SENİ LİSTEME DE EKLİYORUM Kİ YAPTIĞIN LEZZETLERDEN DAHA ÇABUK HABERİM OLSUN.SEVGİLER...

seda dedi ki...

mükemmeldi ellerine sağlık yengişimm